Gluten zijn een groep eiwitten in granen, zoals bijvoorbeeld tarwe, gerst, spelt en rogge.
Ze vormen tijdens het kneden van het deeg een netwerk. Tijdens het rijzen van het deeg worden
gasbelletjes gevormd. Het glutennetwerk zorgt ervoor dat deze gasbelletjes niet kunnen ontsnappen,
hierdoor kan het brood rijzen en krijgt het brood een luchtige structuur.
Rijst en mais bevatten ook gluten maar die zijn heel anders van samenstelling.
Quinoa en boekweit bevatten geen gluten. Zuivere haver bevat ook geen gluten maar is vaak
vervuild met glutenbevattende granen.
Gluten zitten in brood, maar ook in crackers, gebak, muesli, beschuit, deegwaren (macaroni,
vermicelli etc), bier, ketchup en sojasaus en nog veel meer producten waarvan je het niet verwacht.
In worst, soep, aangemaakt gehakt, aanmaak jus en veel vleesvervangers en sauzen zit vaak een
bindmiddel wat gluten bevat.
Sinds de 70er jaren is de hoeveelheid gluten die toegevoegd worden aan voedingsproducten
verdrievoudigd. Het wordt toegevoegd omdat het de voedseleigenschappen verbeterd (elasticiteit,
houdbaarheid, luchtigheid)
Doordat granen vrij makkelijk in grote hoeveelheid verbouwd en geoogst kunnen worden zijn ze
door de jaren heen een groot deel van ons voeddingspatroon gaan uitmaken. Het bevat veel
koolhydraten, dus veel energie.
De bereiding van graanproducten is alleen niet meer hetzelfde als vroeger. Het moet allemaal snel
en bijvoorbeeld brood krijgt dan niet meer de tijd om langzaam te rijzen. Juist door die lange rijstijd
worden gluten en andere moeilijk verteerbare stoffen afgebroken waardoor ons lichaam ze
makkelijker aan kan. Tegenwoordig wordt meestal gist gebruikt in plaats van het 'ouderwetse'
zuurdesem wat gluten afbreekt. In Duitsland waar veel meer zuurdesembrood gegeten wordt, komt
glutenintolerantie dan ook veel minder voor.
20% van ons eten wereldwijd komt van tarwe. Omdat tarwe ook veel toegevoegd wordt aan andere
voedingsmiddelen, bestaat onze dagelijkse voeding vaak wel voor 50% uit tarwe.
Mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) hebben moeite om het gluteneiwit te verteren. Hun
immumsysteem reageert met een auto-imuumreactie op het eiwit waardoor het slijmvlies van de
dunne darm wordt beschadigd en ontstekingen veroorzaakt (het afweersysteem maakt antistoffen
aan die lichaamseigen cellen aanvallen). Hierdoor functioneert de dunne darm niet goed en
voedingsstoffen worden niet of nauwelijks opgenomen. Het gaat hier dan met name om: vitamine
D, calcium en ijzer. De eerste symptomen zijn dan ook meestal de tekenen van een kort aan deze
stoffen, zoals bloedarmoede, botontkalking, vermoedheid, onvruchtbaarheid en depressiviteit.
Heb je allerlei klachten maar blijkt na onderzoek dat je niet glutenintolerant bent, dan zou het
kunnen zijn dat je glutensensitief bent.
Mensen met glutensensitiviteit hebben vaak last van buikpijn, een opgezette buik en vermoeidheid
na het eten van gluten. Hun ontlasting is te dun of ze raken juist verstopt. Maar glutensensitiviteit
kan zich ook elders in het lichaam uiten, bijvoorbeeld door ontstekingen van de huid (eczeem of
psoriasis), ontstekingen in gewrichten (artritis) ontstekingen in de luchtwegen (astma, allergieën) of
bijvoorbeeld een slecht geheugen, duizeligheid of spierpijn.
Om glutensensitiviteit uit te sluiten kun je maar 1 ding doen, glutenvrij gaan eten en kijken of je
klachten dan verdwijnen.
We zien steeds vaker dat mensen met overgewicht glutenintolerant of glutensensitief zijn. Dit komt
niet zo zeer doordat ze te veel granenproducten of bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde gluten eten, dit komt vooral doordat de dunne darm beschadigd is en voedingsstoffen niet of niet voldoende opgenomen worden. Het lichaam blijft 'schreeuwen' om deze voedingstoffen en daardoor gaan ze te veel eten. De talloze dieëten die er bestaan werken voor deze mensen dan ook niet. Ze
kunnen het niet volhouden of vallen weer snel terug in hun oude patroon. De enige oplossing is om volledig glutenvrij te eten. Het schrappen van gluten uit het eetpatroon zorgt er voor dat de dunne darm hersteld en voedingsstoffen weer beter opneemt. Hierdoor zal het lichaam sneller tevreden zijn en hoeft men dus niet zo veel te eten. Men zal dan wel levenslang glutenvrij moeten eten.
Sceptici roepen al snel dat glutenintolerantie een hype is. “We eten al sinds mensenheugnis granen
en nu is men ineens intolerant? “Straks kunnen we helemaal niks meer eten!” Aanstellerij wordt het
vaak genoemd.
Maar zoals gezegd, de bereidingswijze van ons voedsel is veranderd en gluten worden steeds vaker
toegevoegd aan allerlei producten.
En het is wetenschappelijk bewezen dat steeds meer mensen intolerant zijn.
Dokter Rubio Tapia heeft in 2009 een onderzoek afgerondt waaruit dit blijkt. Hij heeft goed
bewaarde bloedmonsters uit 1950 getest op antistoffen tegen gluten. De uitslagen daarvan zijn
vergeleken met uitslagen van bloedmonsters uit 2009. Uit dit onderzoek is gebleken dat
glutenintolerantie verviervoudigd is in de laatste 50 tot 60 jaar…….
Gelukkig komen er steeds meer producten op de markt die glutenvrij zijn. Dit staat dan ook altijd op
de verpakking. Maar ook als er niet daadwerkelijk 'glutenvrij' op een verpakking staat, kan een
product wel glutenvrij zijn. Daarom moeten mensen met een glutenintolerantie altijd etiketten
blijven lezen om te kijken wat ze juist wel of beslist niet kunnen eten. Vooral de etiketten van
producten waar je helemaal geen gluten in verwacht!
Omdat voedselallergie een toenemend gezondheidsprobleem is, is het sinds een aantal jaar voor
restaurants verplicht om een allergenenwijzer aan hun menukaart toe te voegen. Zo kom je ook
tijdens je maaltijd buiten de deur niet voor akelige verrassingen te staan.
Herken jij bovenstaande klachten en ben je benieuwd of je glutenintolerantof glutensensitief bent?
Door middel van bioresonantie kan ik meten hoe je gezondheid er voor staat en of je eventueel
allergieën hebt. Bel mij voor een afspraak op nummer 0623 886 557
Ben je aanvullend verzekerd voor alternatieve geneeswijzen dan worden mijn consulten
(gedeeltelijk) vergoed. Neem contact op met je ziektekostenverzekeraar om te kijken of jij voor
vergoeding in aanmerking komt.