Stress, Burn out en depressie

Steeds meer mensen en zelfs jongeren kampen met depressie, burn out of stressgerelateerde klachten. Een groeiend probleem van een soms bijna ongrijpbaar probleem. Als therapeut kom ik met regelmaat mensen tegen die kampen met deze verschijnselen en gelukkig kun je  daar wel een boel aan doen op een natuurlijke manier.

Veel mensen zijn nog onbekend met de relatie tussen stress, burn-out en depressie en hormonen en voedingsstoffen, Kort gezegd zit het zo in elkaar: zodra er gevaar dreigt (als je ergens bang van wordt of je zorgen maakt) worden er stresshormonen aangemaakt, je krijgt daarvan de energie om te vechten of te vluchten. Maar die energie wordt niet uit het niets gemaakt, je lichaam maakt het vrij door andere systemen als het ware plat te leggen. Stress ontregelt bijvoorbeeld je spijsvertering, daarom hebben mensen met langdurige stress vaak problemen met hun darmen.

Maar ook de productie van ‘gelukshormonen’ (endorfine, oxycotine, dopamine en serotonine) loopt niet meer zoals het moet gaan, waardoor er een hormonale disbalans kan ontstaan, te veel stresshormonen en te weinig gelukshormonen. Die disbalans kan nog veel meer klachten opleveren dan alleen stress. Vermoeidheid bijvoorbeeld, een gebrek aan daadkracht en zelfvertrouwen, verslavingsgedrag, vergeetachtig worden, niet helder meer kunnen denken, onrust en stress, angst- en paniekklachten, slaapproblemen, depressie en nog veel meer

Met voedingsstoffen is stress te verlichten, kun je stressbestendiger worden en kunnen nieuwe gelukshormonen worden aangemaakt. In mijn praktijk laat ik mensen met dit soort klachten altijd de Bravermantest invullen en steeds vaker ook de BrainQ checklist. Waarom? Omdat ik dan redelijk precies kan zien welk systeem verstoord is en daar de aanpak op kan baseren. De Bravermantest geeft inzicht in de werking van de neurotransmitters Dopamine, Acethylcholine, Gaba en Serotonine.

Deze neurotransmitters hebben allen weer hun eigen taak. Zo zorgt een tekort aan dopamine voor een moe en futloos gevoel en verslavingsgedrag. Bij een ernstig tekort van dopamine zie je ook nog wel eens dat mensen letterlijk niet meer in beweging komen. Een tekort aan Acethylcholine zorgt voor leer- en concentratiestoornissen. Een tekort aan Gaba zorgt voor stress, paniek, onrust en een opgejaagd gevoel, bovendien ga er ‘s nachts van piekeren. Serotonine zorgt voor een meer emotionele burn out, maar ook voor angst, depressie en slaapstoornissen. De test geeft inzicht in de mate waarin de neurotransmitters verstoord zijn en bij elke verstoorde neurotransmitter hoort een specifiek behandelplan.

Dat leidt tot snellere resultaten en meer grip op de burn out. Naast deze aanpak werk ik ook steeds meer met het verwerken van de stress en de angsten door middel van de EMDR-methode. Waarom? Omdat EMDR heel snel werkt en hele goede resultaten oplevert. De aanpak die ik nu hanteer werkt goed en zorgt dat je weer sneller goed in je vel zit. Naast de opleiding tot orthomoleuculair therapeut heb ik ook de opleiding tot stress councelor gevolgd en de opleiding tot Bravermanspecialist en BrainQ therapeut. Wil je meer weten over wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Neem gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.