EMDR

EMDR is 1 van de methodes die ik toepas in mijn praktijk om cliënten te helpen een nare ervaring of een heftige gebeurtenis (trauma) te laten verwerken. Het kan ook worden ingezet bij beperkende overtuigingen. EMDR is een beproefde methode die de emotionele lading van een traumatische gebeurtenis afhaalt. Zo raakt de cliënt vrij van de ongewenste emoties en de andere klachten die hier uit kunnen voorkomen.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een effectieve en bekende behandelmethode voor psychische trauma’s, die vanaf het ontstaan veel stof heeft doen opwaaien in de wetenschappelijke wereld. Ondanks alle controverse heeft EMDR zijn plek verworven doordat het keer op keer zijn effectiviteit bewezen heeft. EMDR kan niet alleen ingezet worden bij alle niet verwerkte nare- traumatische ervaringen, maar ook bij voorbeeld bij fobieën, faalangst en chronische (pijn) en depressieve klachten.

Behandelingen met EMDR zijn effectief gebleken bij een breed scala aan psychische klachten. Denk maar eens aan:

Angst- en paniekklachten, boosheid, depressie, dwanggedachten, liefdesverdriet, negatief zelfbeeld, rouw, schuldgevoel, slaapproblemen

Hoe werkt EMDR therapie?

Tijdens de EMDR behandeling ga je terug naar de herinnering of gedachtegang waar het trauma aankleeft. Dan beweegt de behandelaar zijn handen voor je gezicht, dit gaat heen en weer. Deze volg je met je ogen. Verder kan de methode ook gebruik maken van een zogenoemd ‘tapping’. Hierbij wordt afwisselend je ene en vervolgens je andere knie aangeraakt. In je knieschijven zitten zenuwen die een reflex veroorzaken. Ook het terugtellen van 100-0 kan een methode die kan worden ingezet om je brein “af te leiden”.