Een gezonde en stralende huid

De huid is het grootste orgaan in het lichaam en bedekt bijna twee vierkante meter en is goed voor ongeveer 16% van het totale lichaamsgewicht. De huid is ook erg actief. Veel voedingsstoffen hebben een direct effect op de gezondheid van de huid. Als je bijvoorbeeld extra water drinkt en een week lang heel gezond eet met groente en fruit, dan zie je dat vaak wel in je huid terug. Het uiterlijk van de huid aan de buitenkant is een goede manier om de innerlijke gezondheid te beoordelen. Maar helaas zie ik regelmatig cliënten met huidproblemen in mijn praktijk. Daarom leek het me goed daar een bericht over te schrijven met tips over wat je zelf kan doen.

Een vette huid veroorzaakt verstopte poriën en kan acne veroorzaken. Acne is waarschijnlijk de meest schrijnende aandoening. Het komt het meest voor bij tieners en treft ongeveer 80% van deze leeftijdsgroep. Acne wordt geassocieerd met overactieve talgklieren en wordt gekenmerkt door het herhaaldelijk terugkomen van mee-eters, puistjes en cystes en komt vooral voor in het gezicht, op de rug en de schouders. Goede voeding , een schone huid, voldoende rust, beweging en frisse lucht zijn essentieel om dit huidprobleem te voorkomen. Insulineresistentie kan ook acne verzaken en verergeren. Het weglaten van suikers kan dan ook een belangrijke interventie zijn. Vitamine A, goede omega 3 vetzuren, zink en vitamine E kunnen daarnaast helpen om de huid te verbeteren bij acne.

Een ernstig jeukende huid, die droog en schiferig is en soms blaren vormt, is typerend voor eczeem. Hoewel het zo is dat deze klachten vaak bij kinderen voorkomen, kan het zich in werkelijkheid op elke leeftijd ontwikkelen en sommige mensen hebben hun leven lang last van dit probleem. Mensen die aan eczeem lijden, reageren erg goed op het vermijden van irritatiebronnen zoals: wol, syntethische vezels, waspoeder, nikkel, rubber en huisstofmijt. Voedselallergie is een andere belangrijke factor. Standaard boosdoeners zijn geraffineerd voedsel, rood vlees, zuivelprodukten, alcohol en cafeïne. Stress kan eczeem ook verergeren. Visolie, vitamine A en D (zitten bv in levertraan), een goede multi (met B-vitaminen en zink), en teunisbloemolie kunnen hier helpen om de eczeem te verminderen.

Wil je meer weten? of wil je graag een advies voor jouw specifieke situatie? Neem gerust contact met me op!

Geef een reactie