Zink en de belangrijke rol in ons immuunsysteem

Zink is een essentieel spoorelement  wat de laatste tijd best veel in de belangstelling staat. Onder andere door de rol die dit element speelt in het versterken van ons immuunsysteem.  Daarom deze blog over zink en de werking ervan.

Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig. Zo is zink bijvoorbeeld nodig bij de opbouw van eiwitten en daarmee dus ook voor de groei en vernieuwing van weefsel. Zink zorgt ook voor gezonde botten, haar en huid (bij acne speelt een zinktekort bv vaak ook een rol), en een goed geheugen. Daarnaast speelt het een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten. Zink is onderdeel van het hormoon insuline en het zorgt ervoor dat het afweersysteem goed werkt. Het draagt daarnaast bij aan de vruchtbaarheid.


Door het ontbreken van zinkreserves kan een te lage zinkinname met de voeding al binnen enkele weken leiden tot (omkeerbare) gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, huiduitslag, een verhoogde infectiegevoeligheid en groeivertraging. Een zinktekort kan er daarnaast ook voor zorgen  voor het meer kiezen van koolhydraatrijke voeding.  Iets wat je vanuit de orthomoleculaire geneeskunde liever niet wilt, immers de vele koolhydraten (vooral de slechte natuurlijk) zorgen vaak voor meer gezondheidsklachten. Vetverbranding is voor het lijf beter en kan zorgen voor meer energie (soms wel tot 30% extra)  Een tekort aan zink leidt dan ook vaak tot vetaanzet op de verkeerde plaatsen.

Klachten die samen kunnen hangen met een zinktekort:

Huidaandoeningen, verminderde reuk- en smaakzin, gebrek aan eetlust, vertraagde groei en ontwikkeling bij kinderen, verminderde weerstand, diarree, alopecia, een ontstoken tong, nageldystrofie, trage wondheling, vermoeidheid, emotionele en mentale problemen, depressie, impotentie, verminderde vruchtbaarheid, dermatitis, nachtblindheid, bloedarmoede. Een zinktekort kan ook de kans vergroten  op hart- en vaatziekten en (leeftijdsgerelateerde) maculadegeneratie. Je hebt het al in de gaten, het is een belangrijk mineraal voor ons.

Maar hoe kom je dan aan een tekort?
Allereerst kan het natuurlijk zo zijn dat je het gewoon te weinig binnenkrigt via je voeding. Maar vaak heeft het andere oorzaken. Zo kan zink versneld worden afgevoerd bij o.a.regelmatig alcoholgebruik, teveel zware metalen in het milieu, absorptiestoornissen in de darm, stress en infectieziekten, leverfunctiestoornissen, maar ook bepaalde medicijnen kunnen de zink versneld afvoeren. Een zinktekort in het lichaam leidt tot verhoogde stress en stressgevoeligheid.

Zink speelt  daarnaast een belangrijke rol bij insulinegevoeligheid.  Te weinig zink kan zo zorgen voor een verhoogde kans op diabetes 2. Maar andersom gaat het ook op, een verstoorde bloedsuikerspiegel neemt veel zink en  door een tekort aan zink kun je slecht ontzuren en daardoor kun je weer spijsverteringsproblemen ontwikkelen. Maar je zou ook een verband kunnen leggen tussen te dik worden en een verstoord zinkmetabolisme.  Overigens zie ik in mijn parktijk vaak dat mensen met darmklachten een tekort aan zink hebben. Nu heb je waarschijnlijk wel in de gaten dat zink dus een belangrijk mineraal is. Zink wordt ook ingezet naast het omstreden medicijn “HCQ” vanwege zijn versterkende werking op het immuunsysteem. Zink vermindert, zeker als het gecombineerd wordt met vitamine C, namelijk de duur  en de symptomen van verkoudheid.

Eet jij genoeg zink?

Zink komt van nature voor in dierlijke eiwitten, zoals vis, vlees, kwark, kaas en melk, graanprodukten, noten,  kruiden en specerijen. Vooral  mosselen, oesters, avocado’s en vooral pecannoten zijn mooie bronnen van zink. Maar het is ook natuurlijk ook verkrijgbaar als supplement om eventuele tekorten snel aan te vullen.  Twijfel je of je voldoende zink hebt? Ik kan het voor je meten met de bioresonantie maar ook met een zinktestje. Dat geeft snel uitslag. Neem gerust contact op als je het wilt meten. 06-23886557 of mail naar jennifer@vitaalengezond.nl

Geef een reactie