Slijmvliesproblemen en ontstekingen

Bij ontstekingen is het van belang de slijmvliezen te ondersteunen. Bij de meeste (ontstekings-) aandoeningen zie je altijd aangetaste slijmvliezen (dit kan je KNO-gebied zijn, je slijmvliezen in je longen, je darmslijmvliezen en je vaginale slijmvliezen. Klachten die je dan kunt ervaren zijn bv: intoleranties of allergische reacties, maar ook veel andere ziekten kunnen ontstaan. Bij aangetaste slijmvliezen gaat de immuunfunctie oftewel de weerstand omlaag. Bij bijna alle ziektebeelden is de weerstand laag en dat geeft al aan dat de slijmvlies aangetast is. De slijmvliezen zijn je eerste afweer. Als deze goed opgebouwd is krijgt de buitenwereld (bv bacteriën en virussen) minder vat op je. Is het slijmvlies doorlaatbaar dan worden er vaak te grote eiwitfragmenten doorgelaten in de bloedbaan en dat veroorzaakt de intoleranties en allergische reacties. Deze reacties van je lichaam kosten veel energie, energie die je dan niet ergens anders voor kunt gebruiken. Vermoeidheid speelt dus vaak ook een rol bij slechte slijmvliezen.

Met het verminderen van de kwaliteit van je slijmvliezen gaat ook de productie van bepaalde stoffen achteruit, bv de productie van de vitaminen B5, B11 en K. Maar ook stoffen zoals maagzuur en de productie van de intrinsieke factor in de maag om B12 op te nemen.

Om de slijmvliezen te herstellen is het belangrijk dat je de juiste bouwstoffen eet. Belangrijke bouwstoffen zijn: het aminozuur glutamine, omega-3 vetten, het mineraal zink en vezels. Ook vitamine A, B12, C en D, magnesium zijn belangrijk.

Je begrijpt ondertussen misschien wel, dat je in het geval van een beschadigd slijmvlies, heel uitgekiend moet eten om het te herstellen. Vaak is suppletie nodig om dit proces te versnellen. Het verwijderen van ontstekingsbevorderende voeding uit het patroon is ook een must. Denk dan aan alcohol, suikers, de meeste verzadigde vetten, linolzuur, gluten, zuivel en verzurende voeding.

Wat moet je nu juist wel eten?

Extra vierge olijfolie en kokosolie, veel groente en fruit dat weinig suiker bevat (denk aan blauwe bessen of bramen), vis en schaal- en schelpdieren, gevogelte, wild of geroosterde pijnboompitten, zijn goede keuzes. Ook een soep met daarin botten gekookt is een uitstekende keuze. De botten laten collageen vrij bij het koken en dat is een mooie bouwstof voor de slijmvliezen. Uiteraard help ik mijn klanten altijd om dit in de praktijk goed toepasbaar te maken met veel tips over wat je wel kunt eten.

In mijn praktijk kan ik aan de hand van een uitgebreide intake en een bio-resonantiemeting zien hoe het met jouw slijmvliezen gesteld is. Met de juiste aanpak kun je er gelukkig veel aan doen en het versterken van je slijmvliezen is een belangrijke pijler voor een goede gezondheid. Veel klanten ervaren na de aanpak minder klachten en veel meer energie.

Geef een reactie