Je immuunsysteem ondersteunen met gezonde voeding

Iedereen heeft wel eens last gehad van verkoudheidsklachten of een griepje. Meestal kan ons lichaam dat aan, en genezen we relatief snel van de klachten. Mensen met een sterk immuunsysteem zijn bovendien minder vatbaar om een virusinfectie op te lopen. Recentelijk heeft een zeer besmettelijke en hevige variant op de griep de kop op gestoken. Dat gaat gepaard met veel problemen, verdriet en onzekerheid. Voor veel mensen is een beetje houvast in deze tijd zeer welkom.

Grip op de situatie

In deze periode waarin we binnen moeten blijven en we ons gespannen voelen, kan het heel verleidelijk zijn om te kiezen voor gemak en comfort, ook op het gebied van voeding. Misschien heb je ook het gevoel dat je geen grip hebt op de situatie, waardoor voeding kan fungeren als een vorm van troost. Dat is heel begrijpelijk. Maar ondanks dat je maar weinig kunt doen om besmetting te voorkomen, is voeding een factor waar je wél invloed op hebt. En aangezien gezonde voeding een grote rol speelt bij een sterk immuunsysteem, is het juist in deze tijd erg belangrijk hier bewust van te zijn.

De juiste bouwstenen

Het immuunsysteem is de basis van je gezondheid. Je immuunsysteem heeft namelijk als taak om indringers als virussen, bacteriën en parasieten op veilige afstand te houden en om afvalstoffen en zieke lichaamscellen af te voeren. Voor een goed immuunsysteem zijn de juiste bouwstenen essentieel. Essentiele bouwstenen kun je vinden in voeding. Zo zijn er een hoop vitamines, mineralen, aminozuren en vetzuren waar je niet zonder kan. Om je immuunsysteem te ondersteunen, is het dus belangrijk te investeren in een gezond voedingspatroon. Hierbij een aantal handvatten die je op weg kunnen helpen.

Drink voldoende

Zorg er ten eerste voor dat je voldoende drinkt gedurende een dag. Vaak verwarren we trek in eten met dorst. Wanneer je verspreid over de dag voldoende drinkt, kom je niet in deze valkuil terecht. Voldoende water zorgt ervoor dat ons lichaam afvalstoffen goed kan afvoeren, zonder daarbij ‘lege calorieën’ binnen te krijgen. Ook (groene) thee is een goede optie, of probeer eens matcha thee. Deze thee bevat een hoge dosis antioxidanten die je lichaam kan gebruiken bij een goede weerstand.

Gezonde darmen

Een goede darmgezondheid is essentieel voor een algeheel sterker immuunsysteem. De sleutel tot gezonde darmen zit hem voornamelijk in vezels. Vezels vind je bijvoorbeeld in quinoa en havermout, maar ook in peulvruchten, groente, fruit, noten en zaden. Bijkomend voordeel is dat wanneer je vezelrijke producten eet, je langer verzadigd bent en dus minder snel naar ongezonder ‘troostvoer’ grijpt. Andere producten die je darmen ondersteunen, zijn natuurlijke probiotica zoals: yoghurt, zuurkool, hüttenkäse, augurken en tempeh.

Voedingssupplementen

Er is niets mis mee om je lichaam in deze periode wat extra te ondersteunen. Je kunt je immuunsysteem wat versterken door het gebruik van bepaalde voedingssupplementen. Zo kun je kiezen voor natuurlijke vitamine C of bijvoorbeeld een vorm van multivitamine, zoals een combinatie van vitamine A, B en E. Deze geven je weerstand een oppepper.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe jij een gezond voedingspatroon kan vasthouden? Of wil je meer informatie over welke voeding jouw immuunsysteem kan ondersteunen? Als orthomoleculair therapeut bij Vitaal en Gezond ondersteun ik je graag op weg naar een optimale gezondheid en verantwoorde leefstijl. Mijn specialisaties zijn voeding, orthomoleculaire therapie, vitaliteit en stresscounceling. Optimale gezondheid gaat veel verder dan voeding en beweging alleen. Ik help je graag in het proces van bewustwording en het maken van de stappen die goed zijn voor jou!
Gezond voedingspatroon – http://www.vitaalengezond.nl/expeditie-supermarkt-wat-mag-er-in-het-mandje/
Vitaal en Gezond – http://www.vitaalengezond.nl/over-mij/

Geef een reactie