Rennen, hollen, vooral níét stilstaan én steeds verder gepusht worden. De prestatiemaatschappij
waar jij je in bevindt, kan voor de nodige stress zorgen. Geen tijd meer voor je partner, drukte op
het werk, en ga zo maar door. Door overmatige blootstelling aan stress, op lichamelijk en
emotioneel gebied, raakt je lichaam overbelast. Deze overbelasting kan uiteindelijk uitmonden in
een burn-out. Symptomen van een burn-out op tijd herkennen én erkennen is ontzettend
belangrijk. Het helpt je namelijk een burn-out te voorkomen of de kans erop aanzienlijk te
verkleinen. Doe je niets? Dan kun je volledig opgebrand raken.
Darmklachten
Wist je dat darmklachten een veelvoorkomend probleem zijn bij blootstelling aan te veel stress?
Heb jij het te druk op je werk en ligt de lat te hoog? Grote kans dat deze spanning zorgt voor een
knoop in je maag. Dat heet ook wel ‘buikspanning’, en is een vaag zeurend of pijnlijk gevoel in je
buik dat je ademhaling bemoeilijkt en je eetlust negatief beïnvloedt. Door een overvloed aan
stresshormonen raken je buik en darmen totaal van slag. Veel darmklachten herken je aan een
versnelde stoelgang of juist een zeer trage stoelgang.
Verkeerde voeding
Naast darmklachten, gaan stress en een burn-out vaak hand in hand met verkeerde voeding. Je
herkent het vast wel: na je drukke werkdag maak je het jezelf gemakkelijk met een handige kanten-
klaarmaaltijd. De volgende dag heb je eigenlijk ook niet zoveel zin om uitgebreid te koken en
kies je voor een maaltijd die snel klaar is door het gebruik van zakjes en pakjes met allerlei
smaakstoffen. Je neemt niet meer de tijd om goed te eten, en daardoor kan je lichaam zich niet
goed voeden. Je lichaam heeft pure producten nodig, dus het is belangrijk dat je je voeding
aanpast, met onder meer verse groenten.
70% heeft een darmprobleem
Orthomoleculair therapeut Jennifer Steevensz: ‘Ongeveer 70% van mijn cliënten heeft een
darmprobleem. Veel cliënten komen bij mij omdat ze klachten ervaren als darmkrampen, obstipatie
en winderigheid. In mijn praktijk meet ik iedereen door met onder andere bioresonantie.
Pas je voeding aan
Aan de hand van de uitslag gaan we aan de slag met de desbetreffende klachten. Je darmen zijn
niet voor niets van slag. Het kan zijn dat je verkeerde dingen hebt gegeten of gedronken, maar het
kan ook zijn dat je te lang onder stress hebt gestaan. Rust creëren voor je darmen doen we door
suikers drastisch te verminderen, gluten te laten staan bij een glutenintolerantie, of melk in het
geval van een lactose-intolerantie. Verder passen we je voeding op zo’n manier aan dat de juiste
voedingsstoffen in jouw dagelijkse voeding kunnen zorgen voor herstel. Ook stressreductie en
verandering van leefstijl zijn onderdeel van mijn therapie, eventueel aangevuld met natuurlijke
supplementen voor een extra boost.’
Meer energie
‘Ik zie cliënten vaak langzaamaan opknappen’, geeft Jennifer aan. ‘Eén van de dingen die mensen
vaak zeggen, is dat ze ineens veel meer energie hebben. Wanneer je darmen overbelast zijn, kost
dit je lichaam veel energie. Zodra we rust hebben gecreëerd voor je darmen kun je die energie
weer gebruiken voor andere dingen. Wanneer je intens vermoeid bent doordat je in een burn-out
bent beland, kun je je hierdoor energieker gaan voelen. Dit is een stapje in de goede richting om
uit je burn-out te komen.’
Gezond en bewust eten met courgetti
Jennifer: ‘Er bestaan heerlijke gerechten boordevol groentes. Kies bijvoorbeeld eens voor
courgetti. Deze koolhydraatvervanger geeft ‘pasta’ een heel nieuwe wending. Met de spaghetti van
courgette valt eindeloos te combineren. Kies voor een gerecht met veel groenten, want daar heb je
nooit genoeg van! Binnen een handomdraai heb je een heerlijke maaltijd.’
Dit heb je nodig voor 1 persoon:
– 1 courgette (of 100 gram courgetti)
– 250 gram spinazie
– 100 gram tomaatjes
– ¼ ui
– 1 teen knoflook
– olijfolie
– versgemalen peper en zeezout
– 1 g oregano
– 20 g Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Leg de tomaatjes op een bakplaat in de oven. Verdeel twee eetlepels olijfolie en de oregano over
de tomaatjes. Voeg eventueel peper en zout toe. Rooster de tomaatjes twintig minuten. Beginnen
ondertussen met het snijden van de ui en de knoflook, en bak het op. Maak met een spiraalsnijder
de lange courgettislierten, voeg deze ook toe aan de pan. Vervolgens voeg je de spinazie, handje
voor handje toe. Eenmaal op je bord voeg je de geroosterde tomaatjes bij de courgetti. Als
finishing touch strooi je wat Parmezaanse kaas toe.
De kernwaarde van Jennifer
Jennifer: ‘Ik heb verschillende kernwaarden die ik belangrijk vind: zelfbewust, betrokken,
ongedwongen en vernieuwend. In elk artikel licht ik er één uit. Deze keer staat ‘vernieuwend’
centraal. Dit staat voor het feit dat ik mijzelf altijd blijf ontwikkelen in de natuurgeneeskunde en dat
ik op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen. Hierdoor kan ik mijn cliënten begeleiden in hun
weg naar optimale gezondheid.’