Gember

Gember en waarom het zo goed voor je is.

Gember is de wortel van de Zingiber officinale, ook wel bekend als Djahé en bevat de vitamines B1, B2, B6 en C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Maar de belangrijkste bouwstoffen in gember zijn toch wel shogaol, gingerol en zingiberene. Dit zijn antioxidanten die helpen schade aan lichaamscellen te voorkomen. Maar ze doen nog meer.

Shoagol is de scherpe stof die zorgt voor de smaak van gember. Shoagol is goed voor ons hart en heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Onderzoek heeft uitgewezen dat gember heel goed werkt tegen bijvoorbeeld menstruatiepijn. Vrouwen die aan het begin van hun menstruatie iedere dag gember aten, hadden veel minder klachten. Het zou pijn net zo effectief verlichten als ibuprofen.

Gingerol helpt misselijkheid en braken verminderen en werkt goed tegen zwellingen in gewrichten.

Zingiberene is een olie en bevordert de spijsvertering waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden.

Verder versterkt gember het immuunsysteem, zuivert het lymfestelsel en reinigt daardoor het lichaam. Het bevordert de doorbloeding waardoor het goed werkt tegen koude handen en voeten en het stabiliseert je bloedsuikerspiegel. Het stimuleert de stofwisseling waardoor het lichaam sneller vet verbrandt. Dus ook goed als je af wilt vallen.

Voeg dagelijks een stuk gember toe aan je kopje (biologische) kruidenthee en je geniet al van de gezonde voordelen van gember.

In het verre Oosten kennen ze de geneeskrachtige werking van gember al veel langer. Het schijnt dat de traditie om gember te serveren bij sushi, is ontstaan om een mogelijke voedselvergiftiging als gevolg van het eten van bedorven vis te voorkomen. Gember werkt als een antibioticum.

Hoewel de voorkeur uitgaat naar verse gember is het ook te koop in poedervorm en erg makkelijk als je even geen verse gember in huis hebt.

Bijvoorbeeld in dit groente roerbak gerecht.

Recept:

1 stronk broccoli, in roosjes

1 wortel, geschild en in dunne reepjes gesneden

100 gr sperziebonen, in tweeën gesneden

200 gr sugarsnaps

1 ui, in kleine stukjes gesneden

1 eetlepel maïzena

1 eetlepel soja saus

2 snufjes zout

3 theelepels gemberpoeder

3 kleine teentjes knoflook, geperst

3 eetlepels water

4 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze:

Doe de maïzena, knoflook, de helft van de gember en 2 eetlepels olijfolie in een kom en roer goed door elkaar. Roer de broccoli, sugarsnaps, worteltjes en sperziebonen erdoor en meng goed om alles te bedekken met het olie mengsel.

In een grote koekenpan of wok verhit je de resterende 2 eetlepels olie op middelhoog vuur. Bak de groenten 2 minuten en voeg dan de sojasaus en het water toe. Roer alles goed door en voeg dan de ui, zout en de resterende gember toe. Roerbak tot de groenten gaar zijn, maar nog steeds knapperig.

Je kunt de groenten ook eerst even kort koken.

Verder heb je nog gembersiroop, gemberolie en gekonfijte gember. Dit is allemaal heel makkelijk zelf te maken en vele malen lekkerder dan kant en klaar gekocht.

Benodigdheden voor gemberolie:

5dl extra vierge olijfolie

gemberwortel ca. 6cm

Doe de olijfolie in een ovenschaal, snij de gember in kleine blokjes en voeg toe. Roer goed door. Verwarm het gedurende 2 uur in de oven op 65 graden. Laat afkoelen, zeef het mengsel en giet het in een glazen fles of pot. In de koelkast tot 6 maanden goed te houden.

Heerlijk om groente in te roerbakken of te gebruiken in saladedressing maar omdat gember ook een pijnstillende werking heeft is het ook geschikt om te gebruiken als massageolie bij pijnlijke spieren en gewrichten.

Omdat gembersiroop veel suiker bevat zou ik het niet aanraden. Vervang de suiker door stevia en je hebt een gezonde ‘siroop’.

Benodigdheden voor gembersiroop:

250ml water

druppels vloeibare stevia naar smaak

150gr gember

Voeg de stevia en de geschilde, in blokjes gesneden gember aan het water toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 30 minuten pruttelen. Laat vervolgens afkoelen, zeef het mengsel en giet in een fles. Bewaar het in de koelkast. Je kunt het ook invriezen. Doe het bijvoorbeeld in een ijsklontjes bakje, dan heb je mooi verdeelde porties. Dit kun je mengen met bronwater voor een frisse limonade. Voeg eventueel nog een vers takje munt en een schijfje citroen toe. Heerlijk!

Kortom, genoeg redenen om altijd een stuk gemberwortel in je koelkast of een potje gemberpoeder in je voorraadkast te hebben.

Je kunt ook zelf gember kweken.

De gemberplant is eigenlijk een tropische plant maar in huis doet hij het zeker goed.

Koop een stuk gemberwortel bij de supermarkt of reformwinkel. Let er op dat de gember geen beschadigingen heeft, stevig aanvoelt en hij moet een aantal vingervertakkingen met knopen hebben. Uit deze knopen groeien de nieuwe scheuten. Kies een mooi, warm maar vooral schaduwrijk plekje in huis. Gember kan namelijk niet tegen direct zonlicht. Kies een pot of bak die minstens 2x zo groot is als de gember. Het liefst een lange platte bak want gember groeit horizontaal. Gember heeft een rijke bodem nodig, dus koop potgrond waar al mest in zit of bemest zelf regelmatig. Plaats de gember in het midden van de pot of bak met de knopen naar boven en bedek met een laagje aarde. Geef de gember elke dag water tot hij blaadjes heeft. De grond moet altijd vochtig zijn, maar niet te nat. Het duurt een paar weken voordat de gemberwortel blaadjes krijgt en dan is iedere dag water geven niet meer nodig. Zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft. Geef ongeveer 1x per maand wat extra plantenvoeding, dan kun je na verloop van tijd je eigen gekweekte gember eten.

Sommige mensen moeten oppassen met gember want het verdunt ons bloed. Dus slik je bloedverdunners, raadpleeg dan eerst een arts voordat je grote hoeveelheden gember aan je dieet toevoegt.
Heb je last van galstenen of problemen met je galblaas, pas dan ook op met gember. Gember verhoogt namelijk de afgifte van galzuur.

Houd je echt niet van de uitgesproken smaak van gember dan zijn er ook nog gembercapsules te koop.

Geef een reactie