Expeditie Supermarkt: wat ‘mag’ er in het mandje?

Met een beetje fantasie zou je de supermarkt als een oerwoud kunnen zien. Weliswaar wordt je bij binnenkomst verwelkomd door allerlei eetbare planten, eh, groente en fruit dat voor het grijpen ligt. Maar die locatie is tactisch gekozen. Even verderop liggen er namelijk allerlei giftige planten, pardon, ongezonde producten op de loer. Hijs jezelf in je Freek Vonk-outfit. Met deze tips & tricks zorg je dat die jungle en wildgroei aan producten in de supermarkt jouw vriend wordt in plaats van vijand!

Ga je mee op supermarktexpeditie?

Wanneer je oog in oog staat met die ongezonde producten moet je de strijd aangaan. Niet met een tijger die ineens uit de bosjes komt springen, of met een sluipschutter. Je gaat de strijd aan met jezelf en het stemmetje in je hoofd. ‘Maar ik heb ook al voor een zak worteltjes en komkommer gezorgd. Dan mag ik die zak chips en die chocoladereep nu toch ook wel?’ Maar het echte gevaar schuilt ‘m bovendien in het gegeven dat ongezond voedsel vaak een ‘schutkleur’ heeft. Met kreten als ‘0% suiker toegevoegd’ en ‘minder koolhydraten’ lijken dit soort voedingsmiddelen heel verantwoord. Maar niets is wat het lijkt. Het herkennen van deze ‘verborgen’ ongezonde producten is jouw tweede uitdaging tijdens deze expeditie in de supermarkt.

Bewerkt vs. onbewerkt

Die ‘verborgen ongezonde producten’ zijn vrijwel altijd bewerkte voedingsmiddelen. Uit recent Amerikaans onderzoek komt naar voren dat het eten van (ultra)bewerkt voedsel negatieve effecten heeft op onze gezondheid. Even een opfrisser: het gaat dus om voeding waar veel zout, suiker en vet en andere kunstmatige stoffen aan is toegevoegd, en die heel weinig vitaminen, mineralen en vezels bevat. In het onderzoek werden twee weken lang twee groepen gezonde mensen met elkaar vergeleken: mensen die alleen bewerkt voedingsmiddelen aten en mensen die louter onbewerkt aten. Beide groepen kregen op vaste tijdstippen hun maaltijden voorgeschoteld, en waren vrij om over de hele dag tussendoortjes en snacks te nemen. De eerste groep nam de meeste tussendoortjes: zij aten op een dag ongeveer 500 calorieën (!) meer dan de tweede groep. Op ten duur kan het eten van bewerkte voeding leiden tot zaken als overgewicht. Het is niet gek dat bewerkte voeding inmiddels als een grote risicofactor voor welzijnsziektes als obesitas en hart- en vaatziekten wordt gezien.

Hoe herken je bewerkt voedsel?

Dat is dus moeilijker dan je denkt. Dat een zak chips en een reep chocolade niet verantwoord (voor je lijf) zijn, weet je vast zelf ook wel. Maar zélfs aan producten waar je het niet van verwacht, zoals bijvoorbeeld voorverpakte kipfilet of gezond uitziende tomatensaus, is vaak extra suiker en zout aan toegevoegd. Tip 1 is daarom om de etiketten goed te lezen, en te kiezen voor pure voeding met zo min mogelijk extra toevoegingen. Hierbij is er een handige stelregel: ‘Hoe langer de ingrediëntenlijst, hoe meer bewerkt het product is’. Daarnaast is het verstandig om de meeste dingen zélf te maken in plaats kant-en-klaar te kopen. Bijvoorbeeld die tomatensaus: die maak je binnen een handomdraai, met verse knoflook en basilicum, gewoon lekker zelf.

Tip 2: Skip de volgende producten

Deze dingen hoef je sowieso niet mee te nemen
– Vruchtensappen. Deze kun je in verband met de hoeveelheid suikers beter laten staan.
– Tussendoortjes als chips, chocolade, koeken en andere snacks (goh)
– Cornflakes, toastjes, gesuikerde muesli en (wit)brood
– Witte pastasoorten, aardappels en witte rijst
– Rood vlees en varkensvlees
– Bijna alles wat kant-en-klaar is en in pakjes, potjes en zakjes zit. Denk aan soepen, dingen als pesto en andere sauzen met toevoegingen, Sultana’s en bewerkte groenten- en kruidenmengsels
– Producten met transvetten, zoals margarine, kant-en-klaarproducten, pizza’s en junkfood

Tip 3: Sla dit onbezorgd in

– Eieren, een goed bron van eiwitten en overal in te verwerken.
– Goede vetten. Deze vind je onder andere in olijfolie, roomboter, kokosolie, avocado en ongezouten, ongebrande noten.
– Biologische kip en vis (bijvoorbeeld zalm en tonijn), ei, zeevruchten en tofu.
– Sla rauwkost als komkommer, wortel, tomaat, radijsjes en paprika in. Lekker met een zelfgemaakte, verse hummusdip of een zelfgemaakte knoflooksaus
– Boekweitpasta, courgetti (pasta van courgettelinten), bloemkoolrijst, quinoa, zilvervliesrijst en zoete aardappel
– Praktisch alle soorten groenten: van pompoen, spinazie, rode bieten, witlof, bloemkool etc. Tip: maak van deze groenten eens een verse soep of saus.

Meer tips nodig?

In mijn praktijk Vitaal en Gezond ondersteun ik jou op de weg naar een optimale gezondheid en verantwoorde leefstijl. Het maken van gezonde keuzes in de supermarkt is daar onderdeel van. Afhankelijk van jouw doelen (zoals afvallen, aankomen of je gewicht op peil houden) kan ik een uitgebreid advies voor je samenstellen. Heb je andere vragen, wensen of
klachten omtrent gezondheid, zoals darmproblemen, een te hoog cholesterol, stress of overtollige kilo’s? Ook dan sta ik voor je klaar!

Geef een reactie